Odszkodowanie za... śmiertelne zatrucie wodą

30 października 2009, 12:04

Jeden z sądów w Kalifornii przyznał aż 16 milionów dolarów odszkodowania rodzinie kobiety, która zmarła w styczniu 2007 roku w wyniku zatrucia... czystą wodą. Śmierć 28-letniej Jennifer Strange związana z konkursem zorganizowanym przez stację radiową KDND-FM z Sacramento.



Maglev w wersji spożywczej

24 czerwca 2010, 08:42

Naukowcy znaleźli nowe zastosowanie dla lewitacji magnetycznej, zjawiska dobrze znanego konstruktorom i pasażerom kolei Maglev, gdzie tradycyjne tory zostały zastąpione układem elektromagnesów. Teraz przyszła kolej na czujniki do analizowania zawartości soli w wodzie bądź tłuszczu w pokarmach i napojach, m.in. serze, wodzie czy mleku (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Pełzak zostaje rolnikiem

20 stycznia 2011, 11:11

Tworząc w okresie niedoboru substancji odżywczych zarodniki, śluzowce z gatunku Dictyostelium discoideum wyposażają je w zapasy na przyszłe życie – niewielką ilość bakterii, które będzie można hodować w nowym miejscu zamieszkania.


Tyjąca planeta

28 lipca 2011, 17:34

Ziemia staje się coraz „grubsza w pasie". Naukowcy w końcu dowiedzieli się, jakie są przyczyny zaskakującego zjawiska, które obserwują od około 20 lat.


Małe wyspy nadzieją na przetrwanie raf koralowych

30 kwietnia 2012, 17:03

Globalne ocieplenie zagraża rafom koralowym na całym świecie. Wysoka temperatura wody powoduje, że rafy blakną, co jest wynikiem utraty alg, zapewniających im odżywianie. Badania autorstwa Kristophera Kamauskasa i Anne Cohen z Woods Hole Ocenaographic Institution dają jednak nadzieję, że rafy przetrwają.


Alergia przez wodę i herbicydy?

3 grudnia 2012, 14:18

2,4-dichlorofenol, który powstaje jako produkt uboczny chlorowania wody oraz w wyniku transformacji środowiskowej jednego z herbicydów fenoksyoctowych kwasu 2,4-dichlorofenoksyoctowego (2,4-D), częściowo odpowiada za wzrost zapadalności na alergie pokarmowe w krajach rozwiniętych.


Wychwytują CO2, produkują wodór

29 maja 2013, 05:00

Eksperci z Lawrence Livermore National Laboratory opracowali nową technikę usuwania i przechowywania atmosferycznego CO2 przy jednoczesnym pozyskiwaniu wodoru oraz zwiększaniu zasadowości, co pozwoli na walkę z zakwaszaniem oceanów


Sztuczny liść 'wskakuje' na kolejny etap rozwoju

19 lutego 2014, 11:24

Amerykańscy naukowcy donoszą o postępach w ulepszaniu sztucznych liści, które pozwolą wykorzystać energię słoneczną do rozkładu wody na wodór na paliwo i tlen.


Płyty tektoniczne przyspieszyły?

2 września 2014, 08:18

Wbrew wcześniejszym badaniom oraz temu, czego można się było spodziewać, Kent Condie, geochemik z New Mexico Institute of Mining and Technology twierdzi, że płyty tektoniczne przyspieszyły. Jeśli Condie ma rację, to może mieć to związek z niedawnym zdumiewającym odkryciem, iż w skorupie ziemskiej znajduje się więcej wody niż we wszystkich oceanach na powierzchni.


Zagadka błotnego wulkanu rozwiązana

8 lipca 2015, 09:42

Pod koniec maja 2006 roku część indonezyjskiej wyspy Jawa została zalana przez wulkan błotny. Od tamtej pory wulkan wciąż jest czynny i wyrzuca w powietrze olbrzymie ilości błota. Dotychczas ewakuowano 40 000 osób, a straty spowodowane przez wulkan wynoszą już niemal 3 miliardy dolarów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy